Czas Przygotowania: 20 min
Czas Gotowania: 40 min
Gotowe w: 3 h
 

Istnieje wiele sałatek warstwowych. Ponieważ zalegały mi puszki makreli w oleju (a nie ma na nie w domu ochotnika), postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła bardzo smaczna a do tego wygląda imponująco.

Składniki

  • 2 puszki ryby w oleju (u mnie jest to makrela)
  • 2-3 szt. Ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • Średniej wielkości cebula może być czerwona
  • 4 jaja
  • Około 4 szt. ogórków konserwowe
  • Majonez do smaku
  • Sól i pieprz

Krok po Kroku

1Ziemniaki, marchewkę gotujemy , studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo obieramy i zostawiamy do ostygnięcia.

2Poniważ jest to sałatka warstwowa zaczynamy ją robić w naczyniu, w którym zostanie podana,i należy pamiętać, że kolejne wastwy sałatki smarujemy majonezem.

3Pierwszą warstwą są ziemniaki starte na grubej tarce doprawione solą i pieprzem.


4Kolejna warstwa to marchewka starta na tej samej tarce.


5Teraz czas na naszego bohatera czyli rybę.Odcedzamy z oleju i delikatnie rozdrobniamy.Następnie posypujemy ją drobniutko pokrojoną cebulą.

6 Kolejną warstwą są pokrojone w kosteczkę ogórki ,na to białka jajek ,starty ser i żółtka.


Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godz. do lodówki.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

1 KOMENTARZ

Dodaj komentarz