Czas Przygotowania: 30 min
Czas Gotowania: 1 h
Gotowe w: 1,5 h
Liczba porcji: 6
 

Ten przepis kilkanaście lat temu dostałam od kolegi, jednakże uległ on sporej modyfikacji. Oryginalny przepis był na skrzydełka, które ja zamieniłam na podudzia, które są mniej tłuste. Co więcej, bulion zamieniam na wodę, dzięki czemu zawiera on mniej chemii. Podejrzewam, że nazwa kurczak po węgiersku pochodzi od nazwiska osoby, która je wymyśliła, ponieważ poza ostrym smakiem nie posiada ona żadnych przypraw charakterystycznych dla kuchni Węgierskiej.

Składniki

  • 1/5 kg podudzi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy złocistej do kurczaka
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1kg pieczarek
  • 1 ketchup pikantny Pudliszki
  • 1/2 słoiczka koncentratu Pudliszki
  • Około 50 ml oleju

Krok po Kroku

1Podudzia z kurczaka obsypujemy przyprawą (resztę przyprawy dodamy do potrawy) i smażymy na oleju. Przesmażone mięso przekładamy do garnka.


2Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w pióra i dodajemy do udek. Do garnka dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości.


3Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa z cebulą. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz ketchup pikantny Pudliszki. Całość mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na około 5 minut.

Życzę smacznego!


Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Dodaj komentarz