Czas Przygotowania: 30 min
Czas Gotowania: 1 h 30 min
Gotowe w: 2 h
 

Kolejny dzien a zatem kolejne wyzwanie! Na kuchennym blacie wylądowały dzisiaj podudzia z kurczaka więc po szybkiej namowie domowników, decyzja padła na kurczaka w curry.

Składniki

  • 1 kg podudzi
  • puszka krojonych pomidorów 400 gr
  • 0.5 kg cebuli
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • około 0.5 litra bulionu warzywnego
  • Śmietana 18% do zup i sosów 400 gr
  • Około 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • Sól, pieprz do smaku

Krok po Kroku

1Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy podudzia na złoty kolor.


2Usmażone mięso przekładamy do garnka i na tym samym oleju smażymy cebule pokrojoną w kostke razem z czosnkiem i jabłkami startymi na tarce.

3Po kilku minutach dodajemy pomidory chwile smażymy. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy przez około 5 min i dodajemy przyprawy i curry.

4Następnie cały powstały sos blendujemy na gładka masę i wlewamy do garnka z mięsem. Całość dusimy przez około 40 min.

5Jak mięso będzie już miękkie, wlewamy całą śmietanę i delikatnie mieszamy.


Kurczak Curry najlepiej smakuje z tureckim chlebkiem pide.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz