Czas Przygotowania: 10 min
Czas Gotowania: 20 min
Gotowe w: 30 min
Liczba porcji: 10 kotletów
 

Kotlety mielone najczęściej występują jako dodatek do drugiego dania, ale często robie je żeby zjeść z ćwikłą i świeżym chlebem własnego wypieku.

Po przepis na chleb swojski proszę kliknąć tutaj.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego (karkówka)
  • Mięso wieprzowe zamieniam na indycze ale wtedy bułkę moczę w mleku
  • 2 ząbki czosnku
  • Osoby które nie lubią czosnku wzamian mogą dodać drobno posiekaną cebulę
  • Namoczona w wodzie duża bułka
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz

Krok po Kroku

1Mięso, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z z wody bułkę i przyprawy wyrabiamy na jednolitą mase.

2Ręce nawilżamy wodą i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.


I to tyle! Kotlety mielone możemy jeść z ćwikłą, jak również jako dodatek do obiadu.

Po przepis na chleb swojski proszę kliknąć tutaj.

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz