Czas Przygotowania: 1,5h
Czas Gotowania: 45 min
Gotowe w: 1 h
Liczba porcji: 6 szt.
 

Chleby, chlebki, bułki wszyscy je lubimy, ale czasem potrzebna jest odmiana, dlatego kolejnym przepisem będą chlebki o nazwie pita. Wszyscy je znamy choćby z przysłowiowych budek z fastfudami. Czas na to aby zrobić je w domu i nafaszerować tym na co mamy ochotę . Przepis ten gdzieś kiedyś wyczytałam, zmieniłam odrobinę proporcje i od tamtej pory często możemy się nimi delektować.

Składniki

  • 230 gr. Mąki
  • 12 gr. drożdży
  • 160 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli

Krok po Kroku

1Wszystkie składniki mieszamy (ja użyłam robota planetarnego).


2Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.

3Wyrośnięte ciasto kilkoma ruchami przebijamy i dzielimy na 6 części.


4Wałkujemy cieniutkie krążki o średnicy około 12 cm (u mnie weszły 4 szt.na blaszkę). Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.

5Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i wkładamy nasze chlebki na około 8 min.


Teraz pozostaje wypełnić środek wymarzonym farszem, polać sosem czosnkowym i zajadać ze smakiem.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

4 KOMENTARZE

Dodaj komentarz