Czas Przygotowania: 30 min
Gotowe w: 2 h
 

Bogracz, to danie węgierskie które robi się z mięsa wołowego. Istnieje wiele przepisów natomiast ja zrobiłam swój tak aby smakował mojej rodzinie. Oto mój przepis.

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (ja używam karczek)
  • Dwie średniej wielkości marchewki pokrojone w kostkę
  • Duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 papryki czerwone pokrojone w kostkę 2 cm.
  • Olej do smażenia mięsa
  • Dwa średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 średniej wielkości ogórki korniszone pokrojone w drobniutką kosteczkę
  • 3-4 pomidory bez skóry pokrojone w kostkę (ja zastępuje pomidorami z puszki)
  • Sól , papryka wędzona, mieszanka ostrych papryk(można pominąc jeśli chcemy aby zupa nie była ostra).

Składniki na kluseczki

  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 10 dkg mąki

Krok po Kroku

1Mięso kroimy w kostkę około 2 cm i smażymy na złoty kolor. Do garnka wlewamy około 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia, przekładamy do niego usmażone mięso nie dodając soli ponieważ mięso dłużej będzie się gotowało.

2Na tym samym tłuszczu, przesmażamy pokrojoną marchewkę i cebulę. Zrumienione wrzywa podlewamy wodą z garnka w którym gotuje się mieso. Chwilkę gotujemy solimy i całość przelewamy do garnka z mięsem.

3Podczas gotwania mięsa, robimy ciasto na kluseczki (ciasto jak na makaron) cieniutkie wałeczki i kroimy tak jak kopytka wielkości fasolki.

4Sprawdzamy mięso ,jeśli jest już miękkie ale nie rozpadające sie dodajemy kluseczki, ziemniaki. Po kilku minutach wrzucamy ogórki paprykę i pomidory. W razie potrzeby dolać wody.

5Gotujemy jeszcze przez moment doprawiając do smaku.


Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz