Czas Przygotowania: 30 min.
Gotowe w: 40 min.
Liczba porcji: 12 szt.
 

Benderiki to bardzo znana potrawa kuchni ukraińskiej. Są to trójkątne naleśniki najczęściej robione z nadzieniem z kurczaka, różnią się od naszych tym, że w składzie ciasta nie ma wody a mięso do farszu jest surowe.Zachwyciła mnie prostota wykonania i fakt, że można je szybko przygotować. Oto oryginalny przepis na wykonanie ich od A do Z.

Składniki na naleśniki:

  • Mleko 1 szkl.
  • Mąka 3/4 szkl.
  • Jaja 2 szt.
  • Sól
  • Olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • Filet z kurczaka 30 dkg.
  • Średnia cebula
  • Ząbek czosnku
  • Pęczek pietruszki ja zamieniłam na szczypior
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo do obtoczenia 2 jajka, 30 ml wody i 1 szklanka oleju do smażenia.

Krok po Kroku

1Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy i z powstałego ciasta smażymy placki.


2Filet z kurczaka, cebulę i czosnek mielimy na gładką masę dodajemy pokrojoną zieleninę i doprawiamy do smaku.

3Naleśniki kroimy na pół, następnie smarujemy każdy element mięsnym farszem i składamy boki do środka tak aby powstał trójkąt.

4Każdy trójkąt naleśnikowy, obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy kilka minut z obu stron na złoty kolor. Można podać z ulubionym dipem (u mnie czosnkowy).

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

2 KOMENTARZE

Dodaj komentarz