Czas Przygotowania: 1 h
Czas pieczenia: 1 h
Gotowe w: 2 h
Wielkość tortownicy: 32cm.
 

Dzisiejsza propozycja to ciasto cebulowe. W sklepach pojawiła się już młoda soczysta cebula więc postanowiłam upiec zaskakująco aromatyczne ciasto o nazwie cebularz.

Składniki

  • 250 gr mąki
  • 175 ml letniego mleka
  • 15 gr drożdzy
  • 25 gr miękkiego masła
  • 1 kg cebuli
  • 250 gr wędzonego boczku
  • 150 gr sera chedar
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml śmietany
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Krok po Kroku

1Z mąki, drożdży, masła, mleka, łyżeczki soli i szczypty cukru wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

2W tym samym czasie przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę, przecinamy ją w pół i kroimy w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebule i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż się zeszkli.

3Ser ścieramy na tarce i dodajemy do przestudzonej cebuli i doprawiamy do smaku (można dodać kminek ale mój syn go nie znosi).

4Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem pamiętając, aby zrobić rant na wysokość około 3 cm. Pozostawiamy na kilka minut aby lekko wyrosło i wykładamy masą cebulową.

5Jajka łączymy z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową i wylewamy na masę cebulową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni na dolnej szynie przez około 50-­60 minut. Po wyciągnięciu pozwalamy cebularzowi odpocząć przez 10 min. Możemy podać z sosem grzybowym. Moim zdaniem cebularz równie dobrze smakuje na zimno.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz